17.09.2021
CO₂-fotavtrykksverktøy for CCS
Det beregnede CO2-fotavtrykket er ikke tidligere funnet for den norske CCS-verdikjeden. Gassnova etablerte derfor et verktøy som kunne utføre beregninger av CO2-fotavtrykket i tråd med gjeldende ISO-standarder.
Ikke slippe ut mer CO₂ enn det som lagres
Hensikten med CCS er å redusere utslipp av CO₂ ved å fange og permanent lagre CO₂ i underjordiske eller undersjøiske reservoarer. Siden CCS krever omfattende investeringer er det viktig at langt mer CO₂ lagres enn det som slippes ut som en følge av bygging, drift og avvikling av CCS-kjeden.
Om Gassnovas kalkulator for karbonfotavtrykk
Verktøyet er basert på en Excel-regnearkmodell og drivhusgassenes utslippsfaktorer er hentet fra åpne og anerkjente databaser. Gassnova har brukt dette verktøyet til å beregne karbonfotavtrykk for Langskip-prosjektet. Følgende alternative verdikjeder er beregnet:
- Årlig fangst av 400 000 tonn CO₂ hos Heidelberg Materials i Brevik, transport med båt 585 km til Northern Lights’ mottaksanlegg i Øygarden på Vestlandet, rørtransport 100 km offshore til et lager 2500 meter under havbunnen.
- Årlig fangst av 400 000 tonn CO₂ på Klemetsrud i Oslo, transport med båt 700 km til Northern Lights’ mottaksanlegg i Øygarden, rørtransport 100 km offshore til et lager 2500 meter under havbunnen.
- Årlig fangst av 800 000 tonn CO₂ i Brevik og på Klemetsrud til sammen, transport med båt de samme distansene som over, rørtransport 100 km offshore til et lager 2500 meter under havbunnen.
Prosjektpartnerne Fortum Oslo Varme, Heidelberg Materials og Northern Lights har bidratt med forbrukstall for sine deler av verdikjeden.
Ta kontakt om behov for tilsvarende beregninger av CO₂-fotavtrykk
I samarbeid med DNVGL og Carbon Limits AS, har Gassnova utviklet et verktøy for å beregne mengden CO₂ som slippes ut når anlegg for fangst, transport og lagring av CO₂ skal bygges, driftes og avvikles. Verktøyet er ikke kommersielt tilgjengelig, men en versjon uten forbrukstall og utslippsfaktorer kan fås ved henvendelse til Gassnova.
Les mer om karbonfotavtrykk her.
Her kan du også lese om CO₂-fotavtrykket fra Langskip, og oppdaterte CO₂-fotavtrykkberegninger fra 2020.