25.03.2024
Gassnova; Deling av risiko baner vei for Langskip
Harald Anvik leder et dedikert team i Gassnova med ansvar for oppfølgingen av Langskip. På vegne av Energidepartementet passer teamet på statens interesser i CCS-prosjektet.
Staten er engasjert i Langskip som respons på de globale klimaendringene. Karbonfangst og -lagring (CCS) er et viktig tiltak for å redusere Norges karbonavtrykk og Langskips hovedmål er å demonstrere at en CCS helkjede kan realiseres. Parallelt med at Langskip utvikles, deles også erfaringer med andre europeiske land – der CCS-teknologien etter hvert får godt fotfeste. Northern Lights med sin transport og lager infrastruktur har allerede avtale med nye volumer fra Yara i Nederland og fra Ørsted i Danmark, der CO2 fra disse skal lagres på Norsk sokkel.
Utbetaling av støtte til bygging av anleggene
Staten har bevilget betydelige midler for å få etablert Langskip som en CCS kjede, og en del av Gassnovas ansvar er å betale ut riktig støtte til aktørene til bygging av anleggene. Det er aktørene selv som er ansvarlig for bygging av anleggene, og de vil eie og operere anleggene ved ferdigstilling.
Risikofordeling og risikobasert oppfølging
Statens valg om å støtte en hele kjede, med fangst, transport og lagring, er nøkkelen til at Langskip ble en realitet. Staten har tatt på seg et betydelig ansvar som risikoavlaster mellom aktørene, for å gi dem mulighet til å ramme inn sitt eget prosjekt med akseptabel usikkerhet.
Basert på aktørenes rapportering og fremdriften i prosjektene, gjør Gassnova egne risikovurderinger og analyser for å gi råd til Energidepartementet og for å ivareta staten posisjon i kontraktene. – Risikobasert oppfølging er nøkkelen til at et lite team kan følge opp støtteavtalene og de betydelige midlene staten har stilt til rådighet for Langskip. At Gassnova kan sitte tett på aktørene og forstå utviklingen i prosjektene har vært nøkkelen til å bruke ressursene effektivt, spesielt når prosjektene møter utfordringer, sier Harald Anvik.
«Upløyd mark»
Helkjede CCS i Langskip representerer «upløyd mark». Prosjektoppfølgingsteamet i Gassnova har latt seg imponere over industripartnernes innsats for å finne løsninger på utfordringer ingen før dem har måttet hanskes med – fra arbeid i grensesnitt mellom anleggene, til forberedelser for drift, og til uforutsette forsinkelser i byggeprosessen. Spesielt med effekten av utfordringer rundt Covid og krigen i Ukraina. Bygging av anlegg som skal integreres i eksisterende fabrikk er spesielt krevende. For prosjekter som kommer etter Langskip er det viktig å ikke undervurdere integrasjonsomfanget, tilgengelig kraft, nødvendig arealer, reguleringer og liknende.
Kunnskapsdeling og samfunnsansvar
Parallelt med byggeprosjektene er et av målene med Langskip å drive kunnskapsdeling. Spesielt gjelder dette ovenfor nye aktører med CCS i støpeskjeen. En rekke europeiske myndighetspersoner, representanter fra politikk, næringsliv og media har besøkt anleggene i Brevik, Oslo og Øygarden utenfor Bergen. Det legges ned betydelig innsats fra industriaktørene for å oppfylle statens forventinger på dette området.
– En stor takk til Heidelberg Materials, Hafslund Oslo Celsio og Northern Lights for å ta imot besøkende som ønsker å se et virkelig CCS anlegg bli bygd. Vi er også veldig tilfreds med hvordan dialogen mellom lokalsamfunnet og utbyggerne foregår i prosjektet. Anleggene ligger tett på beboernes hverdag, og det vil alltid være utfordringer med stor byggeaktivitet. Men inntrykket er at enkeltsaker er løst så godt det lar seg gjøre, nettopp gjennom god dialog lokalt. Samtidig gleder vi oss over at blant andre industriaktøren Heidelberg Materials sysselsetter lokalt når deres anlegg i Brevik etter hvert forberedes for oppstart, sier Harald.
Hva har dere lært?
– Den største lærdommen, eller rettere sagt bekreftelsen, er betydningen av samarbeid og fleksibilitet. Det er også svært viktig å ha robuste og gjennomarbeidede avtaler til grunn. Forventingene som ligger i statsstøtteavtalene gir også en mer åpen og ryddig dialog mellom interessentene i Langskip. En fordel for prosjektet er dessuten den tradisjonelt gode samhandlingen mellom stat og næringsliv/industri i Norge. Dette er noe våre utenlandske samarbeidspartnere ikke alltid opplever på hjemmebane, og som blir godt lagt merke til på besøk hos Langskipaktørene i Norge, avslutter Harald Anvik i Gassnova.