03.07.2024
Langskip; Simulator (OTS) trener karbonfangerne i Brevik
Brevik CCS er en del av Langskip-prosjektet, som skal redusere CO2-utslipp fra sementproduksjonen i betydelig grad. En viktig komponent hos Brevik CCS er en skreddersydd simulator.
Operator Training Simulator (OTS) vil spille en viktig rolle for CCS-prosjektet i Brevik, ved å gi operatørene mulighet til å lære og øve på driften av en kjemisk prosess – i et virtuelt og risikofritt miljø. OTS kan hjelpe operatørene med å mestre driften under ulike driftsforhold, og håndtere eventuelle uforutsette hendelser som kan oppstå i prosessen.
Initiativ fra Brevik CCS
Project Manager Tor Gautestad hos Brevik CCS har vært primus motor for OTS-delprosjektet. – Jeg tok initiativet ved å spørre Aker Carbon Capture om muligheten for å lage en digital tvilling, for å simulere prosessen og trene operatører. De bekreftet dette, med bakgrunn i offshore-prosjekter med Kongsberg Digital. Selv om Brevik-anlegget er mindre enn plattformene Aker og Kongsberg Digital har jobbet med tidligere, er også OTS-løsningen i Brevik svært kompleks,
sier Tor Gautestad.
Aker Carbon Capture har levert fangstteknologien som benyttes hos Brevik CCS. MAN Energy Solutions har bidratt med Carbon Capture Heat Recovery-teknologi. Den gjenvinner varme fra kompresjonssystemet til bruk i karbonfangstanlegget, og gjør hele prosessen mer energieffektiv.
Innovasjon og kunnskapsdeling
Langskip er Europas første vedtatte fullskala CCS-prosjekt. Formålet er å demonstrere at CO₂-håndtering er trygt og mulig å gjennomføre. Langskip skal være en vesentlig bidragsyter i utvikling av CCS som klimatiltak. Dette innebærer å utvikle løsninger og dele kunnskap med etterfølgende prosjekter. – OTS er et godt eksempel på bidrag fra Langskip, der aktører som Kongsberg og Aker utvikler skreddersydde CCS-løsninger – basert blant annet på offshore-erfaring. OTS-løsninger med utspring i norske kunnskapsmiljøer kan gi viktig læring for kommende CCS-anlegg, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Vinje i Gassnova.
Treningsinnhold
OTS sikrer at operatørene har nødvendig kunnskap og ferdigheter, inkludert dybdekunnskap om CCS-teknologien. Det gjør dem i stand til å håndtere utstyr og prosesser effektivt og trygt. Opplæringen dekker alle aspekter av CO2-fangst, -kompresjon, -transport og -lagring. Programmet omfatter teknisk opplæring som gir en bred gjennomgang av fangstteknologi, kompresjonsteknikker og utstyr brukt i prosessen. Sikkerhet og nød-prosedyrer er andre viktige komponenter. Miljø- og reguleringskrav dekker kunnskap om miljøforskrifter og tiltak for å minimere risikoen for skader.
Omfattende opplæringsplan – OTS
OTS innebærer en nøye planlagt faseinndelt opplæring, evaluering og utsjekk. Opplæring av operatører og vedlikeholdsarbeidere følges opp med videreutdanning og oppfriskningskurs. Operatørenes ferdigheter evalueres regelmessig gjennom tester og praktiske vurderinger. Oppfølgingsprogrammer sikrer at kompetansen opprettholdes. Digitale verktøy og simuleringsteknologi benyttes for å gi realistisk trening og overvåke progresjonen i opplæringen.
– OTS gir økt effektivitet og pålitelighet, siden godt trente operatører bidrar til effektiv drift, reduserer nedetid og øker produktiviteten. Løpende opplæring fremmer også en kultur for innovasjon, der operatørene kan foreslå forbedringer basert på praktisk erfaring. Vi kan simulere ulike scenarier og se effekten av endringer før vi gjennomfører dem i virkeligheten. Dette gir oss verdifulle data og innsikt, sier Tor videre.
Støtte i konsernet
Heidelberg Materials er et globalt byggematerialeselskap som eier og driver Brevik CCS-prosjektet. CCS-anlegget i Brevik er verdens første ved en sementfabrikk. Basert på kunnskap herfra, har Heidelberg Materials lansert en rekke andre karbonhåndteringsprosjekter. Noen av dem med fangstrater som vil dekarbonisere de aktuelle sementfabrikkene innen 2030.
– Våre eiere ser potensiale i simulatoren, som kan få en viktig rolle for karbonhåndtering ved konsernets øvrige sementfabrikker. Ledelsen i Heidelberg Materials ser potensialet i OTS- teknologien, både for trening av operatører og ingeniører, og for å optimalisere driftsprosessene, avslutter Tor Gautestad ved Brevik CCS.
Samarbeid med TCM
Det er også et samarbeid med Teknologisenteret på Mongstad (TCM), som har mer enn 12 års erfaring fra drift av et CO2-fangstanlegg. Om lag 20 operatører fra Brevik CCS var tidligere i år hos TCM for å lære mer om deres erfaringer. Det har vist seg viktig å ha kobling til et reelt fangstanlegg i mindre skala, der CO2-fangsten er testet i ulike driftsmiljøer over tid. Slik erfaringsutveksling fortsetter også når Brevik CCS kommer i drift.