23.10.2020
Langskip-lageret tok mange år å utvikle
Gassnova, Equinor og Oljedirektoratet har i mange år samarbeidet om utvikling av det undersjøiske CO2-lageret som Langskip-prosjektet skal benytte.
Om Langskip
21. september i år «sjøsatte» norske myndigheter det norske CCS-verdikjedeprosjektet «Langskip», som inkluderer fangst, transport og lagring av CO2.
Utvikling av Johansen-formasjonen
CO2en skal lagres i Johansen-formasjonen sør for Troll-feltet, og bak etableringen av dette lageret ligger mange års jobbing.
Norge har omfattende erfaring med lagring av CO2 i geologiske strukturer. Siden 1996 er det fanget om lag en million tonn CO2 i året fra hydrokarbongassen som produseres på Sleipner Vest-feltet i Nordsjøen.
CO2-lageret i Johansen-formasjonen i utnyttelsestillatelse 001 (EL001) blir det tredje undersjøiske CO2-lageret som er utviklet i Norge.
Det kan ta flere år å modne et mulig CO2-lager til det er klart for å ta imot injeksjon av CO2. Tidslinjen som presenteres i artikkelen under viser alle tiltakene som er gjort i forkant av beslutningen om å sende inn plan for utbygging og drift (PUD) for transport – og lagerdelen av prosjektet – med navnet Northern Lights.
Prosessen med å finne et mulig CO2-lager for Langskip-prosjektet startet med en gjennomgang av norsk sokkel i 2007. Dette ble så modnet gjennom flere stadier, og vil fortsette fremover etter hvert som flere CO2-lager forventes utviklet.
Hele historien – 2005-2020